пералнята тече

В днешно време пералнята се е превърнала в един от най-големите ни помощници и е неразделна част от дома. Определено тя ни пести време и енергия и дори не искаме и да си помисляме как бихме се чувствали без нея. Един от доста често срещаните проблеми, на които хората се натъкват обаче, е, че пералнята тече. Какви са причините това да се случва и как да се справите, ще разберете в следващите редове.

 

Повечето модели перални машини си имат своите специфики. Има обаче няколко основни причини за това, че пералнята тече. Нека ги разгледаме малко по-отблизо.

 

Нарушена цялост на маркучите

 

Едни от най-честите причини за това, че пералнята тече са свързани с нарушената цялост на маркучите. Като цяло тези части на уреда могат сравнително лесно да се повредят. Именно поради тази причина не трябва да изпадате непременно в паника. Ако проблемът е свързан с нарушена цялост на дренажния маркуч, то тогава можете много лесно да го поправите. С помощта на специално лепило и гумен пластил може да залепите пукнатината в него. Това обаче го направете в случай, че в момента нямате друг вариант и пералнята ще ви трябва скоро. Ако може да почакате, най-добре заменете стария дренажен маркуч с нов такъв.

 

Ако повредата е във входящия маркуч, не се опитвайте да го ремонтирате сами. В него има голям натиск и е по-лесно за се замени с нов. Освен това се продава във всеки специализиран магазин и не струва скъпо. Разбира се, най-добре е за самата процедура да потърсите специализиран сервиз за ремонт на перални.

 

Проблеми дозатора или бункера

 

Дозаторът на вашата пералня може да се повреди, ако бункерът (отделението за прах) е дефектен. Теч може да видите при запушване или поради прекомерно налягане на водата, или поради повреда на всмукателния клапан. Ако проблемът е в самия клапан, ще забележите течове в областта под него. За да отстраните проблема е нужно да  извадите дозатора и почистете старателно, както него, така и  и бункера. Понякога се случва така, че в канализацията на бункера попада чужд предмет, който не му позволява нормалната му работа. Ако намерите такъв предмет, непременно го извадете  от отделението за прах.

 

Дефектно маслено уплътнение

 

Много е възможно вашата пералня да тече, ако има проблем с масленото уплътнение. С времето тази част на уреда се износва и захабява и предизвиква точно таквим проблеми. Ако има проблем с уплътнението, ще забележите течове и от лагерите. В този случай ще ви се наложи да ги смените и тях. Въпреки това, съветваме ви при такъв вид проблем незабавно да изключите машината, защото поради водата лагерите могат да ръждясат и също да се счупят, а това ще доведе до още по-големи и по-сериозни проблеми.

 

Пуктанитини или повреда в резервоара

 

Вашата пералня може да има течове и защото има пукнатини или повреда в резервора. Обикновено резервоарите на пералните машини често са изработени от пластмаса, поради което тяхната надеждност не е особено висока. Ако забравите да изпразните джобовете на дрехите си  преди да ги поставите за пране е твърде вероятно някой от предметите в тях да повреди резервоара. Именно поради тази причина ви съветваме винаги да проверявате джобовете на дрехите преди да ги пуснете да се перат. Отворени ципове на някои дрехи, както и токите на коланите могат да предизвикат същия проблем.

 

Смяната на резервоара е много скъп и труден процес и е редно това да се случи от специалист в областта.

 

Дефектни маншети

 

Пералнята тече и ако има нарушение на стегнатостта на маншета на люка. Ако забележите течове от предната страна на пералнята, то външната част на маншета е повредена. Ако течът е отвътре, то тогава вътрешността е повредена.

Малката дупка или повреда може много лесно да се поправи с помощта на водоустойчиво лепило и гумен пластир. Препоръчваме ви, преди да започнете работа по отстраняване на дефектна, да премахнете скобите, които фиксират маншета. Освен това е добре и да промените позицията на седалката на лепенката, като я преместите в горната част на люка. Ако обаче щетите по маншета са твърде големи, то тогава няма никакъв смисъл да се мъчите да го поправяте. Най-добре е тези части да бъдат подновени с нови, а самата смяна да бъде осъществена от специалист.