пералнята мирише лошо

Вашата пералнята мирише лошо, въпреки, че в нея реално се перат и почистват дрехи и се използват ароматизирани препарати? Ако сте изпадали в подобна ситуация, то най-вероятно се чудите защо се получава така,  как да го предотвратите и ще има ли нужда да използвате услугата ремонт на перални. В следващите редове ще ви дадем ценна информация за това какви са причините пералнята да мирише лошо и как да се справите с този проблем.

 

Не почиствате редовно пералнята след пране

 

Една от основните причини, че пералнята мирише лошо е, че не я почиствате редовно. Натрупалата се мръсотия и прах в комбинация с влагата вътре е сериозна предпоставка за развитието на бактерии, плесен и мухъл, а от там и на неприятната миризма. Има някои основни места в пералната машина, които трябва да се почистват редовно. Това са барабанът, чекмеджето за перилен препарат, гумените уплътнители и филтъра. 

 

Специалисти в областта съветват цялата машина да се почиства добре и качествено поне 3-4 пъти в годината, за да се избегне лошата миризма. Ние можем да добавим, че е добре да почиствате преалнята след няколко ползвания. Освен това, за да не мирише пералнята лошо, трябва да попивате излишната влага всеки път след приключване на перилния цикъл.

 

Използвате прекалено много перилен препарат

 

Друга възможна причина за неприятната миризма, която идва от пералнята е използването на прекалено много перилен препарат. Гелообразните прахове за пране могат да причинят отлагания и натрупвания. Най-често тези места са барабана на самата машина, гумените уплътнители или чекмеджетата за перилен препарат. Именно поради тази причина е добре първо редовно да почиствате своя уред. Освен това е важно да не използвате прекалено много препарат за пране. 

 

Погрешно в схващането, че ако използвате повече перилен препарат, дрехите ще се изперат по-добре. Нищо подобно! По този начин рискувате праха да не се поеме целия от уреда, част от него да остане по дрхите или да се отложи по вътрешните му части. Всяка пералня си има определен отделение за праха. Придържайте се към мерителните чашки и капачки на праховете или геловете, които използвате. Не предозирайте, за да избегнете неприятна миризма и образуването на отлагания.

 

Има замърсени филтри или проблем с водната помпа

 

Замърсените филтри също са възможна причина за лошата миризма в пералнята. Те са една от онези части, които задължително трябва да се почистват редовно. За целта трябва да се уверите, че вашата машина е абсолютно празна и след това да я изключите от контакта. 

 

Възможно е обаче, да има проблем и с водната помпа. Особено ако преди това сте забелязали смущаващ шум, излизащ от пералнята ви. Големите количества натрупали се прах, косми или тъкани от дрехите са в състояние да запушат освен филтъра, но и водната помпа. Това от една страна води както до лоша миризма в машината, така и до неизправност в самата част, която най-вероятно ще се наложи да бъде сменена.

 

Как да се справите с неприятната миризма от перанята?

 

Както споделихме и по-горе, едно от нещата, които не трябва да забравяте да правите, това е редовно да почиствате вашата перална машина. Другото много важно нещо е, да оставяте барабана отворен непосредствено след пране, за да може влагата да излязе. Профилактиката на пералнята също е от особено значение и  е добре да се прави такава поне един път в годината. Целта е да се предотвратят появата на по-сериозни проблеми. Ако обаче имате съмнение, че пералнята ви мирише лошо, защото водната помпа е в неизправност, то тогава най-добре е да потърсите професионална помощ. 

 

Ние от Твоят майстор сме винаги насреща да извършим както профилактика, така и ремонт на перални, без значение от техния вид и марка. Богатият ни опит и стотиците разрешени проблеми през годините, ни дават увереност да се справим с всяка една ситуация. Може да ни търсите всеки ден от 08:00 до 22:00 часа. Ние ви гарантираме, че ще посетим дома ви още в същия ден. Освен това ще се постараем да отстраним вашия проблем в кратки срокове, какъвто и да е той.