пералнята не превключва програмите

Проблемите с пералнята могат да възникат изненадващо, дори и когато става въпрос за скъпоструващ уред на известна марка. Един от най-честите такива е, че пералнята не превключва програмите при цикъла на пране. Какви може да са причините за това и как да се справите, ще разберете в следващите редове.

 

3 причини защо пералнята не превключва програмите

 

Три са основните причини, поради които пералнята не превключва програмите. Обикновено се касае или за повреда в нагревателя, или за неизправност в контролния модул, или за повреда в дренажната помпа. Нека ги разгледаме малко по-отблизо и трите.

 

Повреда в нагревателя

 

Доста често срещан проблем е пералнята да има повреда в нагревателя. Нагревателят игра важна роля в целия цикъл на пране. От него зависи дали водата в уреда ще се нагрее до нужната температура и дали прането ви ще излезе чисто от пералнята. Ако вадите дрехите си прекалено студени от машината, трябва да знаете, че нагревателя е повреден. Освен, че ще се отрази върху качеството на изпиране на дрехите ви, проблема с нагревателя е доста по-сериозен. Тъй като водата не се нагрява до желаната температура, това означва, че и термичният сензор не работи. В следствие на това не се предава сигнал към контролния модул и се оказва, че машината или замръзва на етапа на измиване.

 

Дренажната помпа е мотирана еправилно или има проблем с нея

 

Това, че пералнята не превключва програмите, може да се дължи на проблем в дренажната помпа и най-вече с маркуча. Той се използва именно за източване на водата от пералната машина. Ако е неправилно поставен, пералнята непрекъснато ще отхвърля водата, която ѝ се подава. В резултат на това, тя ще блокира, ще се появи код за грешка и машината ще спре. Следователно изобщо няма да се стигне до момент, в който да се превключат отделните програми.

 

Неизправност в контролния модул

 

Проблем или неизправност в някоя част на контролния модул е друга причина защо пералнята не превключва програмите. Контролният модул един от най-важните и в същото време сложни елементи на една пералня. Той е “мозъкът” на уреда и благодарение на него се извършват всички команди и програми. Трябва да отбележим, че на по-новите модели уреди цифровия дисплей, който е част от контролния модул, ще ви изпише контретна грешка. Тази грешка ще ви подскаже видът на проблема.

 

Контролният модул е сложен за диагностика елемент, а неговата промяна е трудна задача. Именно поради тази причина е добре да се обърнете към специализиран сервиз за ремонт на перални, ако забележите, че проблемът е имено там.

 

Как да се справим с този проблем?

 

За съжаление няма как да предвидите, че пералнята ви ще има проблем с  превключването на програмите. Ако се грижите правилно и редовно за своя уред и редовно извършвате профилактика, ще сведете до минимум проблемите.

 

Почиствайте редовно вашата пералня и най-вече филтъра. В него, както знаете, се събира доста голямо количество прах и мръсотия. Редовната профилактика, правена от специалист, също може да е много полезна. По този начин, ако има проблем, дори и малък, ще бъде отранен навреме и няма да се стига до по-сериозни щети. Препоръчваме ви да правите такава поне веднъж в годината, ако искате да си спестите много нерви и допълнителни средства за ремонт.

 

Припомняме ви, че ние от Твоят майстор имаме дългогодишен опит и извършваме всякакъв вид ремонт на перални в София. Успешно се справяме с всякакви ситуации, включително и при проблем като този, в който пералнята не превключва програмите при перилния цикъл. Без проблем може да ни търсите всеки ден от 8:00 до 22:00 часа. Може да ни се обаждате на тел. 0882 218 977 или да използвате контактната форма на нашия сайт. Работим на територията на град София и ще посетим вашия адрес още в същия ден. В зависимост от сложността на проблема, ще го отстраним в рамките на няколко часа.