пералнята не се отваря

Няма две мнения по въпроса, че пералнята освен, че един от най-използваните домакински уреди е и най-безценния. Трудно бихме могли да си представим какъв би изглеждал живота ни без нея. Случва се понякога обаче, че пералнята не се отваря след като е завършил цикълът на пране. Ситуацията е наистина много неприятна, но не изпадайте веднага в паника. В следващите редове ще ви разкажем какви са възможните причини за това и как да се справите, ако ви се случи нещо подобно.

 

Възможни причини

 

Има няколко причини за това, че пералнята не се отваря след като е завършил цикъла на пране. Нека видим и кои са те:

 

Водата не се изпомпва от машината

 

Най-често срещаната причина за това, че пералнята не се отваря след като е завършила своя перилен цикъл е, ако в нея има вода. Именно поради тази причина, първото нещо, което трябва да направите е да погледнете има ли налична такава в барабана. Това, обаче е видимо само ако вашата пералня е с предно зареждане. Ако тя е с т.нар. Горно зареждане, няма как да установите има ли наличие на вода в пералнята. Ако обаче, забележите вода в барабана на уреда, това означва, че тя не се изпомпва. Обикновено това се дължи на сензорите в уреда, които не освобождават механизма на вратата, когато водата не е изтичала напълно. Това от своя страна служи като защита срещу евентуално изтичане на пералнята. 

 

Ключалката е блокирана или заседнала

 

Друга възможна причина за това, че пералнята не се отваря е ако ключалката или механизмът, свързан с нея по някакъв начин е блокиран или заседнал. В този случай най-добре е да изчакате няколко няколко минути преди да предприемете каквито и да е действия. Ако и след това вратата продължава да не се отваря, ще се наложи да предприемете други действия. В този случай трябва да изключите пералнята, за предпочитане от централното захранване, и след това да ударите няколко пъти вратата докато тази част, която е блокирана или заседнала се освободи. Не удряйте с прекалено голяма сила, за да не поврдите уреда. Имайте предвид, че по-старите перални машини все още имат аварийно освобождаване. То обикновено се намира зад капака на филтъра за влакна. Извадите го и вратата би следвало да се отвори.

 

Машината е остаряла

 

Много често причината за това, че пералнята не се отваря  свързана с остаряване на самия уред. След дълги години  експлоатация, стотици работни часове в различни режими на пране, това е съвсем нормално. Не се притеснявайте, а направете горе описаните неща. Ако не успеете да се справите сами, свържете се със специализиран сервиз за ремонт на перални.

 

Как да се справите с тази неприятна ситуация?

 

Има няколко неща, които е добре да направите, за да се справите със ситуацията, в която вратата на пералнята не се отваря. Ако проблемът е свързан с това, че водата не се изпомпва, задължително трябва по някакъв начин да я изпомпате. Най-добре е това да се случи след като сте изключили уреда. Освен това, от съществено значение е да оставите пералнята да се охлади преди да отворите филтъра или помпата. Причината е, че горещата вода може да причини доста по-сериозни щети, а и да нарани и вас самите.

 

Старайте се винаги да почиствате филтъра за прах. Това ще помогне на водата да се отича, без да се връща обратно в барабана.

Никога не използвайте аварийното освобождаване по време на перилната програма. Това може да доведе до нараняване и изгаряне на вас или на уреда, както и до много сериозна повреда на вашаат перална машина.

Ако не може да се справите с проблема, че пералнята ви не се отваря, доверете се професионалисти.

Ние от Твоят майстор сме винаги насреща да извършим както профилактика, така и ремонт на перални, без значени от техния вид и марка. Богатият ни опит и стотиците разрешени проблеми през годините, ни дават увереност да се справим с всяка една ситуация. Може да ни търсите всеки ден от 08:00 до 22:00 часа на телефон 0882 218 977, а ние ви гарантираме, че ще посетим дома ви още в същия ден и ще отстраним вашият проблем до час, какъвто и да е той.