Съвременният човек пере толкова механично, че почти не влага мисъл в процеса. Слага прането в барабана, затваря пералнята и натиска бутона. Свикнали сме след около 40 минути всичко да е чисто и свежо и да преминем към следващите си домашни задължения. Но ако пералнята преждевременно спре да работи? Какви може да бъдат причините?

Избрали сме програма с накисване

Много от съвременните перални разполагат с функция за накисване на прането. В случай че уредът ни е нов и все още не сме разучили всички функционалности, е възможно просто да сме избрали опция за пране с накисване. При тази ситуация е напълно нормално в даден момент от програмата пералнята да спре и да остави дрехите ни да се накиснат, преди да бъдат финално изплакнати и изцентрофугирани.

Филтърът за източване е блокиран

Всяка перална машина разполага с филтър за източване на водата. Той служи като спирачка за случайно попаднали монети, ключове, салфетки в барабана на пералнята, предпазва от навлизането им към вътрешността на уреда и евентуалните повреди, които могат да нанесат. В случай че филтърът се запуши, водата не може да се източи. В този случай с цел защита от преливане на пералнята, тя спира да работи.

Безплатна консултация по тел.
Повече от 2376 доволни клиенти

 

Соленоидният клапан е повреден

Соленоидният клапан служи за регулиране на нивото на изпълващата пералнята вода. В случай че е покрит с твърде много варовик или спре да функционира по друга причина, това възпрепятства напълването на уреда с вода и той спира да работи.

Нагревателят е развален

Нагревателят е изключително важен елемент от една пералня. В случай че той се повреди, а ние изберем програма на пране, изискваща вода с температура от 90°C например, пералнята спира, защото не може да изпълни командата. В този случай трябва да се извърши диагностика от професионалист, за да се избегнат последвали проблеми.

Сензорът за температурата е в неизправност

Сензорът за температурата служи за подаване на сигнал до „главния мозък“ на пералнята – програматорът, че изискваната температура е достигната. Ако сензорът е повреден, такъв сигнал не постъпва и времето за пране става по-дълго. Това може да претовари машината и в един момент тя просто да спре.

Проблемът е в програматорът

Доброто състояние на програматорът е ключово за нормалното функциониране на пералнята. Именно той навигира цялостния процес по изпиране на дрехите – кога да започне пълненето с вода, кога да се включи центрофугата и т.н. Затова е напълно нормално, че при възникването и на минимален проблем по тази част, пералнята веднага спира да функционира.

Какво да направите, ако пералнята ви спре по време на пране

В случай че изпаднете в тази неприятна ситуация, е препоръчително да следвате тези 5 стъпки:

  • Изключете пералнята от електрическата мрежа
  • Спрете подаването на вода към пералнята
  • Ако вратата на пералнята се отвори, извадете прането
  • Отстранете евентуално останалата вода ръчно
  • Обадете се на Твоят Майстор, за да отстраним възникналия проблем

Ние разполагаме с над 8-годишен опит в ремонтите на перални и имаме повече от 671 успешно отстранени повреди зад гърба си. Работим бързо, качествено и ефикасно. Екипът ни е на ваше разположение всеки ден от 08:00 до 22:00 ч. Обадете ни се за безплатна консултация на 0882 218 977 и при необходимост, Твоят Майстор ще е скоро в дома ви. Ние сме най-сигурното и просто решение, ако пералнята ви спре да работи.