пералнята цапа дрехите

Да извадите току-що изпраните си дрехи и да забележите, че вместо да са чисти, те са целите в петна, е наистина много неприятно. Причините за това, че пералнята цапа дрехите ви могат да бъдат много и най-различни. Нека видим кои са най-често срещаните такива и как да се справите с този проблем.

 

4 причини защо пералнята цапа дрехите 

 

Както казахме има различни причини пералнята да замърсява дрехите ви по време на перилния цикъл. Ето кои са 4-те основни такива:

 

Прекомерна употреба на омекотител и течен перилен препарат

 

Прекомерната употреба на омекотител или течен перилен препарат по време на пране няма да накара дрехите ви да се изперат по-добре или ароматът им да е по-наситен. Напротив, тази практика крие два основни риска. От една страна има вероятност при цикъла на пране перилния препарат или омекотителя да не успеят да се усвоят добре. По този начин част от тях остава по дрехите ви. От друга страна се натрупват отлагания по барабана, гумените части на уреда, шайбите и т.н. С времето тези отлагания стават все повече и предизвикват зацапвания по дрехите ви. Именно поради тази причина не е добе да слагате повече от необходимото количество перилен препарат и омекотител докато перете.

 

Ръжда по шайбите, дозатора или друга част в уреда

 

Когато боята на дадена част във вашата перална машина се излющи и самата част се оголи, е много лесно да се появи ръжда. Тази ръжда най-често може да се наблюдава по шайбите, дозаторите или други метални части. Именно и тя е причината за появата на червени или кафеникави петна по прането. За целта е добре да наблюдавате уреда и при необходимост ръждясалите части да бъдат пребоядисани.

 

Мазни и мръсни остатъци във вътрешната част на барабана

 

Друга основна причина за това, че пералнята цапа дрехите ви е наличието на мазни или мръсни остатъци във вътрешната част на барабана на уреда. Възможно е тези остатъци и петна да са останали от предишни изпирания или ако сте поставяли в машината прекалено мазни и мръсни дрехи. Обикновено следващото зареждане на дрехи ще получи черни или сиви петна по тях.

 

Проблеми с някоя от вътрешните части на пералнята

 

Всяка една проблемна част от вашата пералня може да се окаже причини за това, че уреда цапа дрехите ви по време на перилния цикъл. Уплътнението на вратата, помпата или други части могат да се напукат, разкъсат или счупят след години експлоатация. От там и да получат мазнини или цветни петна по дрехите ви. Редовната профилактика би предотвратила част от тези проблеми.

 

Как да се справим с това, че пералнята цапа дрехите?

 

Има няколко основни правила, които ако ги спазвате шансовете да получите петна по прането си значително ще намалеят.

 

  • Не използвайте прекалено голямо количество перилен препарат и омекотител. Не само, че дрехите ви няма да се изперат по-добре, но и рискувате отлаганията да се натруват по гумените части на уреда и да предизвикат оцветяване и петна по прането;

 

  • Редовно почиствайте уплътненията и дозаторите за прах и омекотител. Уверете се, че те са чисти преди да пуснете дрехите си да се перат;

 

  • Почиствайте редовно и бараната на пералнята си. Там също могат да се наслагва мръсотия или мазнини от предишни пранета. След като почистите барабана, пуснете един празен цикъл на измиване с гореща вода. Може да добавите специален препарат за почистване на перални, или  чаша бял оцет, за да изчистите допълнително уреда;

 

  • След приключване на перилния цикъл отваряйте вратата на уреда отворена. По този начин излишната влага ще се отнеме и ще предотвратите появата на мухъл;

 

  • Веднъж в месеца пускайте празен цикъл на пране с гореща вода и подходящ препарат за почистване на перални машини;

 

  • Ако забележите ръжда по която и да е вътрешна част на пералнята ви, непременно се заемете да я пребоядисате. Използва се специалн боя за уреди, която е устойчива за ръжда. Ако мислите, че няма да се справите сами с това, най-добре се обърнете към специализиран сервиз за ремонт на перални.

Ако имате проблем с вашата пералня, без значение какъв е нейният вид и модел, ние в Твоят Майстор с радост ще ви съдействаме. Може да ни търсите всеки ден от 8:00 до 22:00 часа, ще посетим вашия адрес още в същия ден и ще отстраним проблема за възможно най-кратко време.