пералнята не използва праха за пране

Безспорно пералнята е един от най-използваните и важните домакински уреди. За съжаление обаче, много потребители се сблъскват с една неприятна ситуация, а именно – пералнята не използва праха при перилния цикъл. Има няколко причини това да се случва. В следващите редове ще видим кои са 4-те основни.

 

Преди да продължим конкретно с причините, които могат да доведат до това, че пералнята не използва праха за пране, е важно да направим няколко уточнения. Уверете се, че по погрешка не сте объркали отделението за прах за препарат за пране с това за омекотител. Ако е сте го поставили на място, различно от предназначеното му, със сигурност пералнята няма да успее да го използва. Прекалено голямото количество прах за пране в отделението също не се препоръчва, защото ще остане неизползван.

 

Използвате прах за пране с ниско качество

 

Една от най-често срещаните причини за това пералнята да не използва праха при перилния си цикъл е използването на препарат, който е с твърде ниско качество. На пръв поглед звучи малко странно, но е напълно възможно ако по една или друга причина сте сте сдобили с фалшив прах или гел, той да остане в отделението предназначено за него. Пробвайте да смените перилният препарат с друг, с по-високо качество и ако проблемът се реши, ще знаете, че причината е била точно в качеството на праха, който използвате.

 

Имате проблем с водоснабдяването и канализацията

 

Друга основна причина за това, че пералнята не поема праха за пране, е когато има проблем с водоснабдяването или канализацията. Доста често се случва просто да става въпрос за ниско налягане, което не е достатъчно, за да измие напълно праха и той да остане в отделението. Това може много лесно да бъде коригирано с помощта на водопроводчик. Ако всичко с налягането е нормално, проверете крана за подаване на вода към пералнята. За пълно водоснабдяване кранът трябва да се завърти успоредно на посоката на водния поток.

 

Клапанът на пералнята е повреден 

 

Ако поставяте правилното количество прах за пране и няма проблеми с водоснабдяването, то причината пералнята да не използва праха за пране може да е в самия уред. Доста често срещан проблем е повреда в клапана за подаване на вода. В този случай водата може да не попадне в пералната машина и това да е причината праха за пране да си остане неизползван. При правилна работа на уреда, клапанът се отваря, поема вода в пералнята, а след това се затваря, когато необходимото количество вода вече е събрано. Проблемът може да бъде решен от всеки сервиз за ремонт на перални.

 

Ако филтърът на вашата пералня е запушен това също може да е причина праха в нея да не се използва при перилния цикъл. За щастие той се почиства лесно и може да го направите сами в домашни условия. Най-добре е редовно да почиствате филтъра на пералнята, защото в  него се събира голямо количество прах, косми и всякаква мръсотия, които може да се окажат пагубни за функционирането на уреда ви.

 

Има запушване в маркучите или тръбите

 

Запушване на тръбите или маркучите на пералната машина също е повод тя  да не поема праха при перилния цикъл. Маркучите, които свързват клапана за подаване на вода към резервоара за прах, както и дюзите в този резервоар, могат да се запушат много лесно с мръсотия и прах. Проблемът обикновено се решава след като запушените с мръсотия части се почистят старателно. Възможно е скоро след това пак да имате същия проблем, ако се повтори е най-добре да се свържите със специалист.

 

Изброихме ви кои са четирите най-често срещани причини за това, че пералнята не използва праха за пране при перилния цикъл. Редовното почистване на филтъра, използването на качествен перилен препарат, както и редовната профилактика са нещата, които не бива да пренебрегвате.